Kritikerprisen 2015 til Ursula Andkjær Olsen

Af Kamilla Löfström, 12 marts, 2016

Prisen overrækkes på Hovedbiblioteket i Krystalgade, København K 14. april kl. 17. Ved samme lejlighed modtager Hans Otto Jørgensen Georg Brandes-prisen for Horden. Alle er velkomne ved arrangementet.

Kritikerprisen 2015 tildeles Ursula Andkjær Olsen for digtsamlingen Udgående fartøj med følgende motivering:

”Vi har haft længe haft øje for Ursula Andkjær Olsens poesi. Hun var nomineret til Kritikerprisen i 2005 med Ægteskabet mellem vejen og udvejen og igen i 2006 med Skønheden hænger på træerne
Udtrykket ’udgående fartøj’ kender man fra maritimt sprog, hvor man taler om ud- og indgående fartøjer, når skibe sejler ud og ind ad havnen. På bogens bagside ser man en slags udgående fartøj, nemlig Sophia Kalkaus værk, ’Sarkofag’ fra 2004. En sarkofag er en kiste, ordet betyder kødædende, et sted, hvor kødet ædes. Man kan tale om Ursula Andkjær Olsens digtsamling som et kødædende sted. Et sted, hvor læseren i en eller anden forstand bliver spist og spyttet ud igen. Udgående fartøj er en bog om sorg og tab. Men værket taler ikke med det psykologiske sprog, der efterhånden er blevet fælleseje, når vi taler om at sørge og miste. Sorgtalen i Udgående fartøj er den vrede og uforsonliges: ”jeg er en stenhård kuglebærer/jeg er en stenhård kuglebærer/jeg er en stenhård kuglebærer/kom ikke til mig med jeres bløde shit”. Værket taler tillige den positive psykologi ret imod: ”had dig selv/ som du hader din næste”.
Det handler om ikke at ville befries for sorgen og tabets smerte. Ikke at blive hjulpet af den bløde hånd. Ikke at ville gøre sorgen mindre ved at komme igennem den. I stedet kan man laste sig med tabet, gøre sig selv til en sarkofag, et udgående fartøj, lastet med sorgens tunge kugler.
Værket insisterer på det svære. På at vi som mennesker er fremmedgjorte fra begyndelsen, at vi begynder med en adskillelse. At vi altid skal miste. At vi mister barnet, idet vi får det. At et møde er forudsat af et tab.”

Modtageren af Kritikerprisen udpeges ved urafstemning blandt medlemmerne af Litteraturkritikernes Lav. Årets øvrige nominerede var Dennis Gade Kofod for romanen Nancy (Rosinante) og Hanne Højgaard Viemose for romanen Mado (Basilisk).