Velkommen til prisoverrækkelse 26. april

Af Kamilla Löfström, 11 april, 2017

Kritikerprisen 2016 går til Rasmus Nikolajsen & Georg Brandes-Prisen 2016 til Ivar Gjørup

Begge priser uddeles den 26. april 2017 kl. 17.00 på Hovedbiblioteket i Krystalgade, København K. Alle er velkomne til at deltage i fejringen af de to prismodtagere, hvor der vil blive budt på vin og fingermad.

Her følger motiveringer for begge tildelinger.

Kritikerprisen 2016 tildeles Rasmus Nikolajsen for digtsamlingen Tilbage til unaturen (Samleren) med følgende motivering:

”Siden sin charmante debut Digte om lidt i 2000 har Rasmus Nikolajsen arbejdet med sin helt egen tænksomt og frivolt billedynglende systemdigtning. I Tilbage til unaturen kulminerer det arbejde i en selvfølgeligt suveræn serie digte skrevet i naturen og skrevet om naturen, men også om et kærlighedsbrud, der langsomt, men sikkert fortoner sig, takket være samme natur ikke mindst. Det er så utroligt fint og ømt og klogt og sjovt, i og med det vanlige vilde brus af uforlignelige sammenligninger. Til sidst i et digt, der starter med havørnens svæv, skriver digteren: "jeg kan ikke lade være/ med at tænke på at verden/ nok ville være smukkere/ uden mennesker, der ville/ blot ikke være nogen til/ hele tiden at sige smukt." Få digtere siger smukt smukkere end Rasmus Nikolajsen.”

Georg Brandes-Prisen 2016 tildeles Ivar Gjørup for Platons gåde (Gyldendal) med følgende motivering:

"Ivar Gjørup modtager Georg Brandes-prisen 2016 for Platons gåde. Bogen er en lærd, original og på en gang udfordrende og velformidlet indføring i Platons liv og værk. Ivar Gjørups samtale på tværs af årtusinder er en hyldest til skriften og litteraturen, samtidig med at den viser, hvor aktuel Platons grundlæggende tanker om et samfunds indretning er i dag. Platons gåde dramatiserer den antikke verden og fremstiller den omskiftelighed i Platons verden, der ellers let går tabt på afstand uden at forfalde til forenklinger. Ivar Gjørup er passioneret i sin indstilling, både når det gælder kilder og formidling, og det gør Platons gåde til et unikt værk i dansk litteraturkritik."

Om priserne:

Modtageren af Kritikerprisen udpeges ved urafstemning blandt medlemmerne af Litteraturkritikernes Lav. Årets øvrige nominerede var Maja Lucas for romanen Mor – en historie om blodet (C&K Forlag) og Iben Mondrup for romanen Karensminde (Gyldendal).

Sidste års modtager af Kritikerprisen var Ursula Andkjær Olsen for digtsamlingen: Udgående fartøj (Gyldendal), og Hans Otto Jørgensen modtog Georg Brandes-prisen 2015 for det litteraturkritiske værk Horden (Gladiator).

Udvalget bag Georg Brandes-prisen udgøres i år af Mads Rosendahl Thomsen, Lotte Kirkeby Hansen og Klaus Rothstein.

Begge priser er på 75.000 kr. og er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.