Bestyrelsen for Litteraturkritikernes Lav har nomineret tre værker til Kritikerprisen 2021:
Suzanne Brøgger: En forfatters dagbog 2010-2020 (Gyldendal)
Emeli Bergman: På undersiden af dagen (Gutkind)
Marianne Larsen: den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september (Asger Schnacks Forlag)
Vi præsenterer de tre nominerede værker i Politikens Boghal 24. februar kl. 16.30. Arrangementet er gratis, og alle er velkomne!
Bestyrelsens motiveringer for nomineringerne lyder således:
Suzanne Brøggers En forfatters dagbog 2010-2020 placerer endnu engang forfatteren som et uundværligt tidsvidne, der nu i næsten 50 år har spejlet skiftende epoker gennem sin skrift og sit eget liv, med humor, tænksomhed og intelligens, og på godt og ondt. Dagbogen er om noget forfatterens genremæssige varemærke, den rummer nærgående, til tider idiosynkratiske, skildringer af aktuelle konflikter i bl.a. Det danske Akademi og samfundet som sådan, samtidig med at den er en ødsel fortælling om kærlighedens veje og vildveje – med retning mod alderdommen, døden og lykken.
Emeli Bergmans roman På undersiden af dagen skildrer i syv sanselige og krystalklare kapitler au pairen Annas arbejde i syv forskellige familier, fra hun er helt ung til hun er 38 år. Anna forvirrer sine omgivelser, fordi hun bliver ved med at passe andres børn, i stedet for at stifte sin egen familie. Hendes egen bror er død hjemme i Sverige, hun sørger og er langt hjemmefra og samtidig meget tæt på de børn, hun passer. Romanens stærke billeder af børn, der leger voksne, får de voksnes adfærd til at fremstå mærkeligt iscenesat. I det hele taget er romanens børneportrætter dybt originale.
Marianne Larsens natur- og erindringsdigte i den morgen jeg tilfældigvis ikke var et insekt i september får for hver side øjnene til at stå mere og mere på stilke af forundring over, hvordan de med den største lethed fremkalder tilværelsens poesi. Som en slags barnlige lege har de en særlig evne til at aktivere sprogets og fantasiens befriende muligheder, så vi, der låner deres blik, igen kan opleve ordenes og verdens skønne uforudsigelige nærvær. Med denne samling sætter Larsen, der i 50 år har udvidet det danske sprog, en tyk streg under, at hun er en af vores bedste digtere.
Modtageren af Kritikerprisen afgøres via afstemning blandt lavets medlemmer og offentliggøres i begyndelsen af marts 2022, hvor vi også inviterer til prisoverrækkelse.
Kritikerprisen er finansieret af Statens Kunstfond.