Kritikerprisen for 2014 går til Harald Voetmann

Af Mai Misfeldt, 16 marts, 2015

Pressemeddelelse

Kritikerprisen til Harald Voetmann og Georg Brandes-Prisen til Martin Zerlang.

Prisuddelingen finder sted torsdag den 16. april 2015 kl. 16.30  Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 Kbh.
Alle er velkomne

Kritikerprisen for 2014 tildeles: Harald Voetmann for romanen Alt under månen (Gyldendal)

Harald Voetmanns roman Alt under månen udspiller sig på øen Ven (Hven), som Tycho Brahe fik stillet til rådighed af kong Frederik II i 1576, og hvor han opholdt sig på sit Uranienborg og i observatoriet Stjerneborg frem til 1597.  Som forgængeren, romanen Vågen fra 2o10, er den en fortælling om menneskets trang til at udgrunde verden, til at forstå, hvad det er for love og kræfter, vi er underlagt. Man genkender den Voetmannske tone, den eminente musikalitet, hvor vokalerne spiller på alle sprogets toner, og ikke mindst vil man genkende beskrivelserne af menneskets kødelige væren og åndelige begrænsning, de præcise og udpenslede beskrivelser af kroppens væsker, af mørket indeni, og den evindelige menneskelige dårskab. Alt under månen er en roman om mennesket i al sin komiske ynkelighed, sat i en perfekt lille scene på den tågeindhyllede ø. Et syrebad af vilde billeder, en hylende morsom, grotesk og ravnsort kommedie om menneskets fysiske og åndelige begær, storhedsvanvid og lidenhed, som hverken er blevet større eller mindre siden dengang Uranienborg knejsede på Ven.

Modtageren af Kritikerprisen udpeges ved urafstemning blandt medlemmerne af Litteraturkritikernes Lav. Årets øvrige nominerede var Per Aage Brandt for digtsamlingen Tidens tand, mørkets hastighed (Basilisk) og Maja Lee Langvad for vidnesbyrdet: Hun er vred (Gladiator)

Sidste års modtager af Kritikerprisen var Niels Frank for romanen Nellies bog (Gyldendal).

Georg Brandes-Prisen for 2014 tildeles Martin Zerlang for Karikaturland. I krydsild mellem danske forfattere og tegnere (Forlaget Vandkunsten)

Georg Brandes Pris-udvalget består i år af Peter Stein Larsen, Mikkel Bruun Zangenberg, Mads Rosendahl Thomsen

Begge priserne er på 75.000 kr. og er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur

Venlig hilsen Mai Misfeldt
Oldermand for Litteraturkritikernes Lav

Yderligere oplysninger hos Mai Misfeldt, tlf. 27 14 11 66, mai@maimisfeldt.dk