Ida Jessen modtager Kritikerprisen 2017 for Doktor Bagges anagrammer

Af Kamilla Löfström, 14 marts, 2018

Denne pressemeddelelse er sendt ud i dag fra Litteraturkritikernes Lav:

 

Kritikerprisen til Ida Jessen og Georg Brandes-Prisen til litteraturmagasinet Standart

Begge priser uddeles den 12. april 2018 kl. 17.00 i Litteraturhuset ved Vandkunsten, Nybrogade 28, Kbh. K.

Arrangementet er gratis, og alle er velkomne!

 

Kritikerprisen 2017 tildeles Ida Jessen for romanen Doktor Bagges anagrammer med følgende motivering:

”Ida Jessens Doktor Bagges anagrammer tildeles Kritikerprisen 2017 for sit på en gang præcise og intuitive sprog og for sit vidunderlige portræt af en gådefuld læge, der ønsker at gøre det rigtige og det gode, men som kommer til at tage livet af fem søskende med difteritis. Den tragedie er hans største hemmelighed, men han har flere.

Den utrolige balanceakt i Doktor Bagges anagrammer er, at Ida Jessen får denne hemmelighedsfulde fortæller til at fortælle om sig selv og stadig bevarer hans hemmeligheder.

I 1927, da Vigand Bagge er 60 år, får han en opfordring fra Ugeskrift for Læger til at skrive et bidrag til en antologi med titlen ’Fra Doktorstolens Tid’. ”Jo mere konkret og personligt, jo bedre,” skriver den nyansatte redaktør. Doktor Bagge sender aldrig noget til redaktøren, men om natten skriver han alligevel sine erindringer på tilfældige lapper. Efter dagens arbejde foretrækker han at slappe af med en porter og et anagram, og nedskrivningen af erindringerne ligner dette tidsfordriv, hvor ordet ’sentimentalitet’ bliver til ’til sen nattetime’, og ’doktorstolen’ til ’knoldet torso’ eller ’lortet ond sko’.

Men ligesom ordlegene peger hen imod, at ord har flere betydninger, rummer de gådefulde erindringer også masser af betydning. Doktor Vigand Bagge er en kompleks karakter, han er en følsom kyniker, arrogant, nærmest sarkastisk, men han er samtidig den samvittighedsfulde naturvidenskabsmand, der ser det som sin opgave at forbedre hygiejneforholdene hos bønder og fattige – for helt enkelt at forlænge deres liv.

Doktor Bagges anagrammer er et stykke historie om et stykke Danmark, Vejle Vesteregn, i begyndelsen af 1900-tallet, den er fintfølende portrætkunst og suveræn sprogkunst. Det sidste viser sig i Ida Jessens omhyggelige omgang med sproget. Forfatteren opholder sig ved dets detaljer, bogstaverne, og ved skriveprocessen som Doktor Bagge langsomt bevæger sig ind i. Man kan få den tanke, at lægen oplever en slags magi ved at opholde sig i skriften og ordene. Det er den magi, Ida Jessen lader os ane med sin roman.”

Modtageren af Kritikerprisen udpeges ved urafstemning blandt medlemmerne af Litteraturkritikernes Lav. Årets øvrige nominerede var Martin Larsen for Parasitsonetterne og Ida Marie Hede for Bedårende.

Sidste års modtager af Kritikerprisen var Rasmus Nikolajsen for digtsamlingen Tilbage til unaturen.

Som tidligere meddelt tildeles Georg Brandes-Prisen 2017 Litteraturmagasinet Standart. Motiveringen fra medlemmerne af prisudvalget, Elisabeth Friis, Lotte Kirkeby Hansen og Bo Tao Michaëlis lyder således:

”Georg Brandes-prisen går i år til litteraturmagsinet Standart. Magasinet fra Aarhus har i 30 år holdt fanen højt, når det gælder anmeldelser, kritik og orientering i den litterære verden i Danmark såvel som i udlandet. På en både akademisk og formidlende facon har Standart ført os ajour med litteraturens veje i en geografi, som i den grad mangler litterære tidsskrifter."

Sidste års modtager af Georg Brandes-Prisen var Ivar Gjørup for Platons gåde.

Begge priser er på 75.000 kr. og er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.

Venlig hilsen

Kamilla Löfström

Oldermand for Litteraturkritikernes Lav