Georg Brandes-Prisen uddeles den 16. april 2015 kl. 16.30

Af Mai Misfeldt, 12 februar, 2015

9. januar 2015. Pressemeddelelse fra Litteraturkritikernes Lav.

Litteraturkritikernes Lav, der er en sammenslutning af danske litteraturkritikere og anmeldere, uddeler hvert år Georg Brandes-Prisen til ”et dansksproget værk, udkommet siden sidste prisuddeling, der på fremragende vis formidler studier i eller refleksion over litteratur. ”

Georg Brandes-prisudvalget, der i år udgøres af Peter Stein Larsen, Mikkel Bruun Zangenberg, Mads Rosendahl Thomsen har valgt at Georg Brandes-Prisen 2014 tildeles:

Martin Zerlang: Karikaturland. I krydsild mellem danske forfattere og tegnere, Forlaget Vandkunsten. 

Udvalgets begrundelse lyder:
Martin Zerlangs Karikaturland rummer en række inciterende, koncentrerede og præcise punktnedslag i den danske karikaturs historie. Værket er et stykke originalt litteraturhistorie, og det er en velskrevet, velkomponeret og bredt appellerende fremstilling af et underbelyst og aktuelt emne. Bogen udmærker sig desuden ved sin sjældne forening af elegant humor og analytisk skarphed. De bedste karikaturers stil smitter således i god forstand af på Zerlangs fremragende værk.

Georg Brandes-Prisen uddeles den 16. april 2015 kl. 16.30, i Kulturstyrelsen, H.C. Andersens Boulevard 2, 1553 Kbh. 
Ved samme lejlighed uddeles Kritikerprisen, der ligeledes er på 75.000 kr.  Begge priser er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur
Alle er velkomne.

Udvalget peger på 3 andre udgivelser, som gjorde sig særligt bemærket i 2014

Jon Helt Haarder: Performativ biografisme. En hovedstrømning i det senmodernes skandinaviske litteratur, Gyldendal
Værket er et originalt studie i en væsentlig strømning i nyere litteratur. Bogen er fyldt med inciterende analytiske nedslag og interessante betragtninger over samtidsdigtningen og er en energisk og medrivende fremstilling.

Louise Zeuthen: Krukke. En biografi om Suzanne Brøgger, Gyldendal
Bogen giver gennem en skarp, nuanceret og indsigtsfuld læsning af Suzanne Brøggers dagbøger, breve og andet materiale et øjenåbnende og fascinerende portræt af en af de væsentligste skikkelser i moderne dansk litteratur.

Jens Lohfert Jørgensen: Sygdomstegn. J.P. Jacobsen og tuberkulosen, Syddansk Universitetsforlag
Bogen giver i en række originale læsninger af J.P. Jacobsens prosa en fascinerende indsigt i sammenhængen mellem litteratur og lægevidenskab. Et akademisk emne formidlet på forbilledlig klar og appetitvækkende vis. 

 

Spørgsmål kan rettes til mai@maimisfeldt.dk   

Mai Misfeldt, oldermand for Litteraturkritikernes Lav