Værket er ikke blot Nordenhofs romandebut, men udgør også det første bind i en lovet romanføljeton i syv dele.
Penge på lommen er et stykke kraftfuldt og ekstremt velskrevet litterær samtidshistorie, der bæres frem af en særlig fortællestruktur med en tydeligt tilstedeværende fortæller, der springer mellem tid og sted, taler sine karakterer an og selv tager ordet. Det er vildt nærværende og skødesløst virtuost udført, ikke mindst i skildringen af Kurt og Maggie. Begge karakterer, der er født på røven og længe har væltet ydmyget og trodsigt rundt på kanten af velfærdssamfundet. I 1980’erne – romanens primære historiske fokus – har de fundet sammen, Kurt har langt om længe fået penge på lommen, og tilsyneladende har de begge fået lidt ro på. Penge på lommen er dog også et portræt af deres uforløste, brutale og destruktive forhold.
Nordenhof skriver som i sine tidligere bøger om udsatte menneskeliv, om liv, der på alle niveauer invaderes og forkrøbles af kapitalismens logik og begær. Det forbinder Kurt og Maggie til romanseriens samlende motiv: Mordbranden på Scandinavian Star den 7. april 1990 og dens bagtæppe af dubiøse ejerforhold og økonomiske interesser, der præsenteres i et centralt, essayistisk kapitel, der balancerer mellem formidling og kampskrift, jf. kapitlets markante facit:
»Kapitalismen er en massakre.
Men vi er levende og kan ende kapitalismen.«
Nordenhof vil meget, tør meget og lykkes med det. Mest markant finder hun en original, fleksibel og udogmatisk form, hvor det fintfølende portræt af kapitalismens natural born losers og den eksplicitte, agitatoriske anfægtelse føjes sammen til en sjældent organisk læseoplevelse. Med Penge på lommen revitaliserer Nordenhof den engagerede politiske roman og brager den ind i det 21. århundrede.
Scandinavian Star. Del 1 - Penge på lommen var indstillet til Kritikerprisen 2020 sammen med:
Solvej Balle: Om udregning af rumfang I & II
Niviaq Korneliussen: Blomsterdalen
Stine Pilgaard: Meter i sekundet
Kritikerprisen 2019 gik sidste år til Pablo Llambías’ Zombierådhus.
Kritikerprisen er finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.