Georg Brandes-prisen 2019 går til Henrik Yde for biografien Nexø

Af Kamilla Löfström, 11 juni, 2020

Georg Brandes-prisen 2019 går til Henrik Yde for biografien Nexø udkommet på forlaget Lindhardt og Ringhof

Henrik Yde har skrevet en både kærlig og kritisk, intens og engageret biografi om forfatteren Martin Andersen Nexø. En af fædrene til den socialistiske realisme, den tilflyttede bornholmer og siden kommunistiske verdensborger som med storværkerne Pelle Erobreren (1906-1910) og Ditte Menneskebarn (1917-21) selv erobrede den læsende verden.

Med udgangspunkt i sin doktordisputats fra 1991 om Nexø som lige så meget grundtvigianer som marxist, giver Yde et både originalt vinklet og velskrevet signalement af en mand og et menneske, som både var et barn af Bornholms særegne natur og miljø, Danmark på vej ind i moderne tider og  det politiske tidehverv mellem gammelborgerlige værdier og de nye marxistiske, som førte Nexø ideologisk til Sovjetunionen. Ydes biografi går ikke slavisk og kronologisk til værks, men ser Nexøs liv i faser og kapitler i en kunstnerisk udvikling runden både af arbejderbevægelsens fremmarch og den grundtvigianske højskole, en digter, som begyndte i symbolismens formsprog og siden fortsatte som naturlyrisk socialrealistisk. Bogen har en fin og nøgtern balance mellem fakta og formodning, detalje og dokumentation, tolkninger og kendsgerninger. Den sætter Marx og Grundtvig sammen som de (mod)poler, der blev til en energisk og inspirerende fælleskraft for Nexøs store og brede forfatterskab, der løber parallelt med 1900-tallets skæbnesvangre begivenheder. Fra første verdenskrig i begyndelsen af århundredet over den spanske borgerkrig, endnu en verdenskrig til 1950'ernes kolde af slagsen. Bogen om Nexø er en fin oprejsning og hyldest til en stor forfatter, som bortset fra lidt international halløj via Bille Augusts filmatisering af første bind af Pelle Erobreren i 1988, uretfærdigt og desværre er gået lidt i glemmebogen. Stadigvæk en af Danmarks både prosaiske og poetiske mesterfortællere. Om arbejdernes armod, almenmenneskelige livsvilkår og den retfærdige indignation over tingenes urimelig tilstand og fordeling.

Litteraturkritikernes Lav uddeler hvert år Georg Brandes-Prisen til »et dansksproget værk, udkommet siden sidste prisuddeling, der på fremragende vis formidler studier i eller refleksion over litteratur.« Prisen er på 75.000 kr. og finansieret af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur.

Georg Brandes-prisudvalget 2019 udgøres af Elisabeth Friis, Bo Tao Michäelis og Lone Nikolajsen.

Prisen uddeles ved en reception i BRØG Litteraturbar, Fiolstræde 7, København K inden alt for længe, mere information følger.

Sidste års modtager af Georg Brandes-Prisen var Frits Andersen for Sydhavsøen. Nydelsens geografi.